loading

4 savjeta kako spriječiti pelenski osip

20. studenog 2020.
4 savjeta kako spriječiti pelenski osip

Tanka i osjetljiva koža vaše bebe lako se nadražuje, posebno kada svakodnevno nose pelene, što ih stavlja u okruženje s visokom vlagom. Bol i nelagoda uzrokovani pelenskim osipom ne samo da će vašu bebu rasplakati cijeli dan, već mogu utjecati i na redovno pražnjenje crijeva.

Pelenski osip  uobičajeno je stanje kože kod beba. Istraživanje je pokazalo da je 75% roditelja priznalo da je njihova beba imala pelenski osip . Počinje crvenim mrljama, a zatim polako pokazuje male neravnine. Pojavljuje se na područjima prekrivenim pelenama ili odjećom, uključujući: vulvu, perineum, donji dio trbuha, natkoljenicu itd. Beba će se osjećati bolno kad dodirne ili stimulira zahvaćeno područje.

Ako vaša beba nažalost dobije osip od pelena, morate otkriti razlog. Ako je uzrok bolest, odmah posjetite liječnika i zatražite odgovarajuću terapiju.. Važnije je spriječiti da se to ponovi. Stoga roditelji moraju promijeniti rutinu njege tijela za svoju bebu:

1. Češće mijenjajte pelene

Održavanje bebine kože suhom i čistom ključ je prevencije pelenskog osipa. Stoga biste trebali često mijenjati pelene. 3 sata su najidealniji interval da izmet i / ili mokraća na peleni ne ostanu predugo i ne izazovu iritaciju. Ali ako vaša beba izlučuje češće od toga, možete dodatno povećati učestalost mijenjanja, a ako vaša beba ima osjetljiviju kožu, trebali biste promijeniti pelenu kad se smoči, da ne bi dugotrajna vlaga dovela do pelenskog osipa.

2. Dajte iritiranoj koži malo zraka

Nakon što ste obrisali bebino stražnjicu, nemojte odmah stavljati novu pelenu. Nadraženu kožu zračite i pustite da neko vrijeme diše. Možete staviti veliki ručnik ispod svoje bebe kako bi mogla udobnije ležati tamo.

3. Dajte iritiranoj koži malo zraka

Pedijatri predlažu roditeljima da nanose tanki sloj losiona na bebinu kožu kao prepreku između pelene i kože. Ako postoji crvenilo ili oštećenje kože, upotrijebite zaštitnu kremu poput kreme od cinkovog oksida kako biste oblikovali zaštitni sloj na crvenoj  koži.

4. Niskokiseli proizvodi mogu smanjiti iritaciju kože

Izlučine djeteta mogu promijeniti pH vrijednost njihove kože, uzrokujući iritaciju ili pelenski osip. Korištenje blago kiselog sapuna, pelena i proizvoda za njegu kože može pomoći u izbjegavanju ovih problema. 

Većina će beba postati uznemirena pelenskim osipom, ali neke možda neće pokazati nikakvu reakciju. Stoga roditelji moraju biti pažljivi  kako bi što prije otkrili abnormalnosti. Blagi osipi zacijelit će za nekoliko dana, ali ako je koža ozbiljno oštećena ili se stanje ne poboljša nakon nekoliko dana upotrebe masti od cinkovog oksida, trebali biste potražiti liječničku pomoć.