loading

Dobrobiti boravka u prirodi

26. travnja 2021.
Dobrobiti boravka u prirodi

Boravak u prirodi divan je način iskorištavanja prekrasnih sunčanih dana. Ako ste često bolesni i radite u zatvorenom prostoru, možda vam samo nedostaje malo sunca i svježeg zraka.

Savjet naših baka da treba što više boraviti na svježem zraku, nalazi sve veću potvrdu i u modernim istraživanjima gdje se pomno proučava. U znanstvenim krugovima boravak u prirodi danas nazivaju “zelenom terapijom” ili “eko terapijom” zbog niza nevjerojatnih učinaka za zdravlje.

Boravak na suncu smanjuje rizik od dijabetesa, autoimunih bolesti, multiple skleroze i srčanih bolesti.

Boravak na suncu prevenira sindrom “kompjutorskog” vida, a koji podrazumijeva problem s vidom uzrokovan predugim gledanjem u ekran.  Umjetno svjetlo može prouzrokovati kratkovidnost, za koju je opet lijek – boravak na suncu i u prirodi.

Izlaganje jutarnjim zrakama sunca vraća normalne cikluse spavanja, a već samo nekoliko sati provedenih u prirodi pomoći će vam u stabiliziranju sna.

Nadalje, samo 20 minuta dnevno boravka na zraku podiže motivaciju i energiju i čini ljude otpornijima na mentalne probleme. Ljudi koji žive u ruralnim sredinama manje pate od depresije naspram onih u gradovima.

Boravak u prirodi uglavnom uključuje gibanje. Čak i lagana šetnja značajna je prednost za zdravlje, u usporedbi sa sjedenjem. Zbog sjedenja nakupljaju se masne naslage i stvara se loša gustoća kostiju. Ujedno, sjedenje je povezano i s visokim srčanim tlakom te kraćim životnim vijekom.