loading

Proljetne alergije kod djece

30. ožujka 2021.
Proljetne alergije kod djece

Proljetne alergije su alergije uzrokovane peludom biljaka koje se nalaze u okolišu u povišenoj koncentraciji tijekom proljetnih ili ljetnih sezona, a nazivamo ih i polenoze. Koncentracija peludi u zraku ovisi o klimatskom podneblju i vegetaciji. U kontinentalnim krajevima počinje već u veljači uslijed cvatnje lijeske, johe, vrbe, breze, hrasta, bukve. U primorskom pojasu najizraženije je cvjetanje čempresa i masline.

Za vrijeme toplijeg i vjetrovitijeg vremena oslobađaju se velike količine peludi, dok veća kišna razdoblja smanjuju širenje peludi. Najčešće biljke na čiju su pelud alergični odrasli, a i djeca su ljeska, čempresi, joha, jasen, breza, hrast grab, koprive, platana, trave, pitomi kesten, ambrozija i pelin", objašnjava pedijatrica te savjetuje da dobro proučimo peludne kalendare putem kojih se obavještava o periodima cvjetanja pojedinih biljaka na određenom području.

Alergija nastaje zbog preosjetljivosti organizma na određeni alergen, a manifestira se curenjem nosa, kihanjem, kašljanjem, promuklošću, otežanim disanjem, crvenilom, curenjem i svrbežom očiju, peckanjem u grlu te osipima.

Simptomi su vrlo neugodni i uporni, naglašava pedijatrica te dodaje da djeca u čijoj obitelji postoji atopija (alergijska predispozicija) mogu razviti različiti oblike alergijskih bolesti - rinitise, konjunktivitise, laringitise, bronhitise ili dermatitise.

Za uspješno izbjegavanje proljetnih alergena potrebno je:

Pratiti bio prognozu i peludni kalendar cvatnje, a tijekom najveće koncentracije peludi, prozore u stanu i automobilu držati zatvorene.

Poželjno je koristiti klimatizacijske uređaje, a filtere redovito servisirati.

Izbjegavati boravak u prirodi s djetetom u toku najveće koncentracije peludi.

Odjeću sušiti u stanu, kako bi se izbjeglo unošenje peludi u prostor.

Za vrijeme vjetrovitih i sušnih dana smanjiti šetnju na najmanju mjeru.

Kosu je potrebno prati svaki dan jer se na njoj donesu peludna zrnca.

Izbjegavati provjetravanje prostorija kad je koncentracija peludi najveća.

Boravak u prirodi odgoditi za kasno poslijepodne ili večer.